Selecteer een pagina
Home » Blog » Interessante artikelen » Tips » Ken je deze: de “moeten”-allergie?

Ken je deze: de “moeten”-allergie?

door | 1 nov, 2021 | Tips

Ken je deze: de “moeten”-allergie?

Bij een allergie denken we aan voeding, verstoring van ons evenwicht en heftige lichamelijke reacties maar niet aan emoties. Maar ja hoor, je kan een allergie hebben voor “moeten”. En het effect is vergelijkbaar: uit balans raken en heftige fysieke reacties zoals versnelde hartslag, rood aanlopen, kortademigheid, hogere bloeddruk maar vooral een totale weerstand, weerzin ervaren.

Hoe werkt dit dan?

Ben jij perfectionistisch?
Gebruik je vaak het woord moeten?
Is verantwoordelijkheid belangrijk in jouw leven?
Leg je de lat hoog voor jezelf?
Ben je streng voor jezelf?
Of ben je je hier (nog) niet van bewust?

Let er maar eens op of vraag aan je partner of een vriendin om je te helpen door je er op te wijzen als je bijvoorbeeld weer het woord “moeten” zegt.

“Moeten” gaat over normen en waarden waar we mee opgevoed en opgegroeid zijn. Die worden vaak aan ons opgelegd en blijfven in ons patroon hangen als we er niet bewust voor kiezen om er een eigen norm of waarde van te maken. Of om het los te laten omdat het niet bij ons past.

“Moeten” wordt van buitenaf bepaald. Terwijl “willen” vanuit je eigen binnenste komt, volgens jouw eigen keuze.

Probeer eens hoe het voelt als je zegt: ik móet werken versus: ik wíl werken. Dit heeft een hele andere energie, een andere lading. Voel je het verschil? In het “willen”  zit ook verantwoordelijkheid maar dan niet voor de ander, maar voor jezelf. En dat is een hele ommekeer.

Hoe bewuster je wordt van je eigen “moeten”, des te meer kans op een “moeten”-allergie. Zodra je in een situatie komt dat iemand tegen je zegt dat je iets wel of niet “moet”, dreigt het over te lopen. Want je “moet” al zoveel van jezelf en dan nu ook nog eens van een ander. Een golf van woede komt naar boven borrelen en een onschuldig persoon kan hier slachtoffer van worden. Maar realiseer je je dat je zélf het grootste slachtoffer bent? Van je eigen kritische stem?

Over mij

Na jaren studie en ontelbare trajecten met mooie mensen, ben ik specialist geworden in de loopbaanwereld. Ik ben in staat om jou te helpen weer gelukkig te zijn in je werk.

Gerelateerde artikelen

Je innerlijke criticus

Je innerlijke criticus

Hoe ga jij om met je eigen innerlijke criticus? Ben jij streng voor jezelf of lukt het al wat vriendelijker en met meer compassie met jezelf om te gaan? Ook jij kunt dit leren en het gaat je veel opleveren voor de rest van je leven!

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin